Oficial au fost prelungite asigurarile Euroins.
Termenele în care încetează de drept contractele de asigurare încheiate cu Euroins, care se află în procedura de insolvență, au fost prelungite cu 90 de zile, potrivit unei ordonanțe oficializate recent. Astfel, polițele de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), precum și celelalte tipuri de polițe emise de această societate (de locuințe, sănătate, răspundere profesională etc.), care ar fi trebuit să expire în septembrie 2023, sunt valabile până în decembrie 2023.
Astăzi vreau să discutăm despre Euroins, un subiect destul de controversat în ultima perioadă de timp. Mulți numesc falimentul Euroins ca o „nouă țeapă” dată românilor, fix pe modelul Citi Insurance. Așa că vreau să vă răspund la câteva întrebări. Eu am avut ghinionul și de această dată să am asigurare la Euroins, fix cum am avut la Citi Insurance în perioada în care au intrat în faliment. Norocul meu atunci a fost că îmi expirase asigurarea… Așa că am făcut în altă parte… Ghici unde? Da, Euroins. Ei au fost aleșii :)) Adevărul este că mereu am luat cea mai ieftină asigurare, doar conduc cea mai ieftină mașină din lume (Dacia Solenza) și accidente în acești trei ani de când am mașina sunt zero. De ce să plătesc o asigurare mare dacă sunt un șofer exemplar? Sau măcar unul care nu face accidente.
Ce este Euroins?
La o simplă căutareatare pe google primesc acest rezultat
Euroins România este o companie falimentară de asigurări din România. Compania a avut numele de Asitrans până în 2008. Asitrans a fost înființată în anul 1994 ca și companie de asigurări pentru transportatori.
Oricum, toți știm că era cea mai ieftină asigurare auto după retragerea lui citi insurance de pe piața asigurărilor.
Până pe cât mai e valabilă polița euroins?
Dacă ești asigurat la Euroins, sigur te întrebi până pe cât mai e valabilă polița ta, adică până când poți circula cu asigurarea actuală fără să ai probleme.
La o simplă căutare pe google am primit acest rezultat
Polițele Euroins SA mai sunt valabile până la 8 Septembrie 2023
Aici vreau să adaug câteva informații noi apărute în presă. Conform ultimelor informații, ASF a propus prelungirea polițelor RCA cu încă trei luni, astfel ele ar fi valabile până în decembrie. Din păcate, nu sunt alte informații, astfel că momentan valabil rămâne ultima zi, 8 septembrie. După această dată, dacă ești oprit de poliție, se consideră că nu mai ai asigurare la mașină.
Pot denunța polița euroins?
Polița auto încheiată la Euroins poate fi denunțată, ceea ce înseamnă că poți renunța la ea și poți cere restituirea unei părți din suma plătită. Totuși, acest proces este anevoios și implică o așteptare îndelungată, deoarece lista celor care au solicitat denunțarea poliței este foarte mare.
Mai multe informații despre denunțarea polițelor pe site-ul euroins, click AICI
Ce se întâmplă dacă fac accident si sunt asigurat euroins?
1) Șoferii care sunt implicați într-un accident rutier provocat de un asigurat Euroins trebuie să încheie o constatare amiabilă sau să se adreseze poliției. Pentru constatarea amiabilă poate fi folosită și aplicația Amiabila.
În cazul în care în accident au fost implicate mai mult de două mașini, înțelegerea amiabilă nu mai poate fi încheiată și șoferii trebuie să se adreseze poliției.
2) Completați cererea de deschidere a dosarului de daună conform modelului FGA și o transmiteți FGA. Fondul vă va comunica când și unde veți face constatarea daunei.
3) FGA deschide dosarul de daună, analizează și instrumentează acest dosar.
4) FGA eliberează documentul necesar introducerii în reparație a vehiculului, inclusiv în cazul în care se constată daună totală și vehiculul nu se poate repara.
5) FGA comunică în scris părții prejudiciate documentele care trebuie depuse pentru soluționarea pretențiilor de despăgubire.
6) Completați declarația privind evenimentul conform cererii tip pusă la dispoziție de FGA și o transmiteți FGA, pentru avizul comisiei FGA.
7) Conform prevederilor legale și în ordinea soluționărilor FGA, suma care reprezintă despăgubirea va fi pe lista creditorilor de asigurare.
8) În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de
funcționare și constatare a indiciilor de insolvență a societății Euroins S.A., și după parcurgerea de creditorul de asigurări a
procedurii administrative de plată, FGA poate începe efectuarea de plăți din disponibilitățile sale pentru sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai societății Euroins S.A.
9) Plata se efectuează în ordinea din lista creditorilor de asigurări publicată de FGA și în contul menționat în cerere de creditorul în drept, sau prin poştă (dacă sunt sub valoarea de 5.000 de lei).
Este o situație instabilă în mediul asigurărilor auto, din păcate, așa cum este în toate domeniile. O nouă țeapă, mergem înainte. Eu aș vrea ca asigurările să fie prelungite, pentru că ele sunt deja plătite și mi se pare hoție la drumul mare să nu mai poți circula cu o asigurare plătită. Ce vină ai tu, eu, ce vină avem noi că au dat faliment Euroins? ASF ce face? Sunt multe întrebări fără răspuns, dar până la acest moment asta avem. Voi reveni cu noi informații de îndată ce le am.
Voi aveți asigurare la euroins? Ați făcut cerere pentru restituirea banilor? Aștept în rubrica de comentarii să îmi spuneți ce părere aveți despre această situație.