Acest articol e puțin diferit de restul, e un articol unde vreau să discut o problemă de care mă tot lovesc în ultima perioadă, o problemă care îmi naște câteva întrebări, întrebări care sincer să fiu mă rod și îmi creează o stare ciudată.

Astăzi vreau să vorbim despre corupție, atât în instituțiile statului cât și în traiul de zi cu zi.

Am 29 de ani, și încă de mic mă lovesc de corupție, sub orice formă și la tot felul de oameni. Merg la magazin, mă așez la rând și de o dată văd oameni care se bagă în față, zâmbesc vânzătoarei apoi se pun la o discuție lungă și interminabilă.

Intru în vorbă cu oameni care și care, îi întreb unde lucrează și de la toți primesc același răspuns ,,am avut șansa să întru la acest loc de muncă pentru că.. părinții îl cunosc pe patron,, sau mai bine zis pentru că cineva a pus o pilă acolo unde trebuie.

Am avut în clasă cu mine, o persoană care abia făcea două flotări, și alea chinuite ca să poată profesorul să-l treacă clasa. Astăzi? E polițist. Încă mă întreb cum a reușit…

Cum reușesc unii frate să ia permisul? Nu știu nici să citească și totuși trec examenele fără nici un pic de probleme.

Astfel de oameni care se pricep la asfaltat ajung să te opereze, oameni care se pricep la orice alt ceva ajung să îți schimbe dispalyul la telefon. Oameni nepotriviți ajung in locurile indicate de x și y, pentru că așa au avut (ne)șansa. Toți știm să facem ceva, toți avem o înclinație spre ceva și corect ar fi să facem ce ne place și ce ne pricepem.

Vrem o țară ca afară dar oare stau și mă întreb, problema nu e la noi? Asta e prima întrebare a mea, nu la noi e problema? Stăteam zilele astea și mă gândeam la rece, dacă aș lua 100 de români de pe stradă și i-aș pune în fruntea țării, oare ar reuși să schimbe ceva? Ar fi corupți? Eu zic că da. Chiar din cunoștințele și prietenii mei, sunt convins că ar face fix ce face guvernarea asta. Adică ar face loc celor apropiați și și-ar asigura traiul și la nepoții lor. Atunci, unde e problema? Aud în jur că ,,Europenii ne fură, că America în sus și în jos,, și poate pe bună dreptate nici ei nu sunt corecți cu noi. Dar oare, noi suntem corecți cu noi? Ca popor? Suntem corecți atunci când intrăm pe pile și ocupăm o funcție pentru care poate altul și-a rupt coatele de băncile școlii învățând? Europenii ne fură sau noi ne furăm căciulă unul altuia?

Citește și  Salvează fișiere importante în cloud

Nu europenii ne vând pădurile, nu europenii aruncă gunoaie pe stradă, nu europenii sunt problema. Noi suntem! Pentru că gândim toți la fel. Știu, poate am luat-o puțin razna, dar chiar cred că nu sunt singurul care gândește așa.

Nu zic că printre noi nu sunt oameni cinstiți, corecți, onești, ba da sunt. Dar sunt prea tăcuți și prea puțini pentru a schimba ceva în țara asta. Eu cred că schimbarea pleacă de la noi, dar vă spun că de multe ori îmi vine să renunț la onestitate, doar ca să îmi fie mie mai bine. Mergem din rău în mai rău și nu ne mai facem bine.

Vreau sa îmi răspundeți la întrebarea mea, dacă voi aveți șansa să puneți sus în fruntea țării 100 de persoane, ce credeți? O să fie corupți? Sau, vor fi cinstiți? Fiți sinceri cu voi. Dacă credeți că vor face la fel, atunci avem o problemă, și nu, nu sunt americanii .. noi suntem problema.

Ciurcas Dan Gabriel (administrator)

Timid, visător, romantic, idealist, om, sunt doar câteva cuvinte care mă pot descrie.
Scriu din plăcere despre tot ce îmi tună în cap, am 23 de ani și până în prezent am iubit doar o fată cu care am fost împreună timp de 3 ani, pot spune că deseori ea este sursa mea de inspirație.
Mai multe puteți afla citind blogul meu, aici este locul în care îmi împart gândurile, ideile cu voi :)

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.